logotype

Центр стратегічних досліджень та анализу

громадська организація

agro
SICH

Николай Обиход выступил в эфире "ШУСТЕР LIVE"

31.01.2013 00:08

Николай Обиход выступил в эфире "ШУСТЕР LIVE"

Савік Шустер   

В 1997-м… в 1997-м Виктор Пшонка был назначен заместителем прокурора Донецкой области. Всё. Но это… не в этом дело. Николай Обиход, вот я… Леонид Кучма в Давосе на всемирном экономическом форуме… ему журналисты задавали, конечно же, вопросы по этому делу. И он сказал примерно, что доказательства о причастности Павла Лазаренко были, да? Но о Тимошенко вообще ничего не было, да? И не было оснований возбуждать уголовное дело против неё. А вы говорите вот сейчас, что прямо сказать на показаниях, что Юлия Тимошенко заплатит. Так что нельзя сказать, что не упоминалась Юлия Тимошенко. Вот как такие разногласия появляются?

Обиход         

Ну, я думаю так: що квінтесенцію з вашого питання сформулювати... То це перше. І вона звучить в ефірі і в багатьох виданнях приблизно так: чому не була порушена проти Тимошенко справа раніше, в ті часи?.. Чому вона не була притягнута до кримінальної відповідальності? Це одне. І друге: чому не звучало ім’я Тимошенко у 1996-му році, у 1997-му, у 1998-му і так далі? Ну, тобто під час президентства Леоніда Даниловича Кучми. Я відповім на це питання просто.

3-го листопада 1996-го року було вчинено вбивство Євгена Щербаня. Ті, хто орієнтується в нашій слідчій оперативній роботі, прекрасно розуміють, що зразу ж починається робота по розкриттю цього вбивства. Тут сидять «професіонали», які себе так називають. Значить, була порушена кримінальна справа. Уже тоді були сформульовані версії, по яким працювали. Хто дивиться детективи, знає, що це таке. Тому що у жертви один шлях, а у мисливця за цією жертвою їх дуже багато. І було сформульовано сім версій відносно того, хто є злочинці і хто вбив Щербаня. Версія номер шість... Я не буду називати попередні версії. Якщо дуже комусь хочеться, то можемо це в кулуарах сказати. Вони охоплюють усі варіанти можливих злочинців... і навіть тих, яких називає зараз опозиція і так далі, і тому подібне. І перевірялися всі версії. Зупинимося на шостій версії. Ця версія звучала так: вбивство, можливо, вчинено конкурентами з підприємницького середовища. Конкурентами Євгена Щербаня, так? І звичайно, що по цій версії перевірялася і корпорація «ЄЕСУ» і її керівники та посадові особи. І це звичайна річ, так і повинно було бути. Звичайно, що ніхто не кричав з кожного кутка чи з кожної трибуни, що ось перевіряється «ЄЕСУ».

Ця робота проводиться у закритому режимі, слідчим шляхом, оперативно-розшуковим шляхом. Далі... Якщо говорити про Тимошенко, вперше прозвучало ім’я Тимошенко тоді, коли ми отримали в Антигуа рахунок Мільченка. Це був січень, як зараз пам’ятаю... 27-го січня 2000-го року. Я особисто вилучав ці рахунки в Антигуа за допомогою антигуанської поліції. Значить, і ми отримали тоді вперше рахунок Мільченка. І подивилися, які кошти туди надходять, побачили, що є перерахування з рахунків, якими розпоряджався Кириченко. Тобто його структури: кириченківської структури – «Орфін СА». Це рахунок в антигуанському банку «Єврофедбанк». Там був і рахунок Мільченка: в цьому банку. І там же був і рахунок Кириченка «Орфін СА».

Значить, подивилися ми далі, звідки ці гроші прийшли на рахунок Кириченка, а потім – на рахунок Мільченка. Ниточка потяглася – по-перше, два було напрямки – у Польщу, у варшавський банк «Амерікен бенк ін Поланд»... Значить, теж рахунок фірми «Орфін». Знову ж таки, кириченківської фірми «Орфін». Звідти... подивилися, звідки надходять кошти на варшавський рахунок. Надходять із кіпрської компанії «Самолі Ентерпрайзес Лімітед», із кіпрського банку «Нікозії». Розпорядники рахунку кіпрської компанії «Самолі Ентерпрайзес» у кіпрському банку Юлія Тимошенко, Олександр Тимошенко...

І друга ниточка перерахувань – це напряму із Кіпру, із «Самолі Ентерпрайзес Лімітед» на рахунки «Орфін СА» в Антигуа. Ось тоді і виникло питання, а чому гроші, якими оплачено вбивство Матросу: а на той час уже появилися покази про те, що Матрос був одним з організаторів цього вбивства... і про зустрічі з Лазаренком, і так далі... Чому гроші надходять із кіпрської компанії, розпорядником рахунку якої є Юлія Тимошенко? З’явилася вже конкретна версія про – я повторю – можливу причетність Тимошенко до фінансування, до оплати цього вбивства. А через це – і до участі у замовленні і в організації цього вбивства. Далі... Це січень 2000-го року. Слідуючий крок... У квітні 2001-го року: 21-24-го квітня – був допрошений Петро... допитаний Петро Кириченко групою українських слідчих і американських слідчих. Задавалися йому питання, що це за перерахунки... Я зараз це можу вже говорити. Це не буде розголошенням даних досудового слідства, оскільки фрагменти цього протоколу вже давно гуляють в Інтернеті і, мабуть, усі їх читали.

Долгопола   

Особи, які на стадії досудового слідства...

Обиход    

Значить, я повторюю... Ну, давайте я скажу так, як юрист: я посилаюся на фрагменти протоколу допиту, які опубліковані у «Правді України»: є таке видання – і які опубліковані в «Обозревателе» і так далі. Не матеріали справи.

Долгопола    

Я переконана, що більшість...

Савік Шустер 

Подождите-подождите.

Обиход 

Значить, там написано слідуюче...

Долгопола 

Більшість цих матеріалів опубліковано з вашої подачі.

Савік Шустер   

Возражения не принимаются.

Долгопола   

Добре. Гаразд. Вибачте.

Обиход   

Ще раз... ще раз тоді, якщо вам дуже так хочеться... Тоді давайте я нагадаю ці ж показання, які записані у вироку від 16-го квітня 2003-го року апеляційного Луганського суду. Там вони теж є. Вирок відкритий і оголошення частини вироку не є розголошенням даних попереднього чи досудового слідства.

Долгопола   

Гаразд. Гаразд.

Обиход   

Кириченко в цих показах – і це зафіксовано у вироку Луганського апеляційного суду – сказав, що йому повідомив Лазаренко, що треба зустрітися з Мільченком, попросив його звести... І попросив вияснити, чи існує якась загроза для Тимошенко. Кириченко зустрівся з Мільченком і потім передав Лазаренку, що загроза існує. Після цього була зустріч Лазаренка і Мільченка, яку організував Кириченко. І після цього дав вказівку Лазаренко Кириченку, щоб той перерахував кошти на рахунки Мільченка. Коли Кириченко його запитав, що це за гроші будуть, то Лазаренко відповів, що це гроші Тимошенко: «Юля заплатит». Ці відомі слова: вони фігурують всюди. Почитайте, я вам дам вирок.

Савік Шустер   

А какая… а какая угроза?

Обиход      

Значить, у зв’язку із цим...

Савік Шустер   

А какая угроза была?

Обиход     

У зв’язку із цим сформувалася ще конкретна версія про можливу причетність Кириченка до вбивства Щербаня, до фінансування і до замовлення цього вбивства. Какая угроза? Это, я думаю, когда будут опубликованы материалы… вернее, обнародованы материалы судебного заседания – тогда можно будет увидеть, что это значит. В апелляционном Луганском суде в 2002-2003-м году обвинение Лазаренко не рассматривалось. Рассматривалось обвинение только исполнителей. В частности Вадима Болотских. Ну, и затем, во втором процессе, – Денисова, который тоже один из участников этого убийства. И на завершение… к завершению скажу, что в итоге существовала версия о причастности Кириченко… Тимошенко Юлии Владимировны к убийству Щербаня. То, что доказано, – факт перечисления денег на счета Мильченко. То, что есть показания Кириченко, – это достаточные основания для того, чтобы выдвигать и разрабатывать эту версию. И отвечу на последний вопрос… Уголовное дело тогда не возбуждалось против Тимошенко. Никто не кричал из всяких углов… Почему сейчас нам в вину ставят? А почему не говорили, что Тимошенко там фигурирует? Не говорили, поскольку это нормальная практика следствия: нужно говорить тогда, когда достаточно для этого доказательств.

Доказательств не было достаточно для предъявления обвинения – поэтому и дело не возбуждалось, и обвинение тоже не выдвигалось и не предъявлялось. Это вопрос был завтрашнего дня. То есть следствие идёт по этапам, в дальнейшем все эти вопросы должны были разрабатываться, добываться дополнительные доказательства. Я теперь как человек приватный, частное лицо, наблюдая со стороны за тем, что делает Генеральная прокуратура… из их материалов вижу, что, видимо, они добыли достаточные доказательства для того, чтобы выйти на уведомление о подозрении, в котором сфокусированы уже сюжет совершения криминально наказуемого деяния и так далее.

Савік Шустер

То есть, ну, прошло ни много ни мало… двенадцать лет с того времени.

Пашинський  

Я... дозволите, Савіку? Два слова. Ви знаєте, Янукович, щоб розправитися з Тимошенко... Добре... Діюча, чинна влада, щоб знищити свого основного опонента...

Савік Шустер 

Нет. Ну пожалуйста…

Пашинський  

...зробила нас усіх на якомусь етапі фахівцями з газової справи, директив Кабміну і всього іншого. Ми в цій студії, тут деталі... Тепер, на жаль – я хочу сказати «на жаль», – ми будемо змушені розбиратися у чергових оцих фальшивках, які зараз озвучуються. У чому фальшивки? Ви сказали, хто такий Щербань, і сказали, хто такий Кириченко. Кириченко – це був... права чи ліва... чи, там, сподвижник Лазаренка, який у Сполучених Штатах Америки в обмін на свою свободу дав покази проти свого патрона і покровителя, так? Матеріали цієї справи знаходяться – це я до аудиторії звертаюся – у вільному доступі... Можна заплатити – дай Боже пам’яті – сорок центів і їх відсканувати, так? І ото, що нам розказують, – розумієте, це американські прокурори, американський суд за декілька років вивчив до деталей... І ви пам’ятаєте...

Ви включали тут Марту Борщ, яка вела процес і сказала: «Немає ні одного доказу по Юлії Тимошенко, вбивстві і Лазаренку». Більше того я вам скажу: що нам розказує пан Обиход?.. Що якийсь собі пан Кириченко відкрив офшорну компанію, з якої робив платежі. А туди приходили гроші. Я вам зразу хочу сказати, що туди приходило транзакцій більше двадцяти юросіб, да?.. І пан Кириченко так, як він собі вбачав, кудись їх платив. Це все рівно, що нас з вами – особливо цю частину нашу, да?.. Ми всі платимо податки, да? У бюджет України... Їх там розкрадають. Ви знаєте, нам завтра скажуть: «Ви знаєте, ви співучасники. Ви ж платили». Оце логіка оцього слідства, оце логіка оцих звинувачень, оце логіка цих людей.

Обиход    

Дозвольте відповісти... Два питання. Перше... Американці начебто розслідували – нічого не знайшли. Американці не розслідували справу про вбивство Щербаня. Більше того: та ж Марта Борщ, даючи інтерв’ю і Сергію Лещенку, і потім на «Інтері» чи у вас, по-моєму, Савік Шустер, було... вона сказала, що вони не розслідували цю справу. Не розслідували. Єдине, що вони робили, – це вони виконували наше клопотання: клопотання Генеральної прокуратури – про допит Кириченка. Все. Більше вони питанням Щербаня не займалися. І друге питання: про те, що начебто є якісь, там, трансферти, є перерахування і це все... Ні, ви вириваєте з контексту тільки перерахування і не кажете про сукупність усіх доказів. У практиці слідчій, у практиці судовій прямий обов’язок судді, прокурора, слідчого – це оцінювати весь комплекс доказів і, виходячи з цього, робити висновки. А не виривати... перерахування подивитися, багато було перерахувань... Так, дійсно, було дуже багато перерахувань. І з інших структур теж. Але ця... цей ланцюжок – він має місце, він об’єктивно існує і про нього кажуть свідки. І прив’язують його до оцієї трагічної події.

Долгопола 

Савіку, дозвольте запитання?..

Савік Шустер 

Марина Долгополая.

Долгопола       

Пане Обиход, скажіть, будь ласка... Я просто хочу повернутися до... дещо до хронології деякої. Проти Павла Лазаренка порушена кримінальна справа по обвинуваченню у начебто причетності до вбивства Щербаня у травні 2000-го року. Тобто пройшло дванадцять років, станом на сьогодні. Більше трохи. Ви залишили свою посаду у Генеральній прокуратурі України, якщо я не помиляюся – ви поправите, якщо помиляюся, – у 2002-му році. Тобто десять років тому. Тому вибачте, все те, що ви говорите зараз, для мене особисто виглядає як спіч захисника Генеральної прокуратури України. Адвоката.

Ви розповідаєте, що напрацьовано за десять років багато... Ви взагалі... ну, ви член слідчої групи?.. Чи взагалі в якій якості вам відомо те, про що ви говорите? Я хочу сказати, що багато тих речей, які ви в останні роки – у цьому питанні в тому числі: про замовне вбивство Щербаня – говорите, публікуєте, виглядає таким чином, що у ваших діях є деяка неправомірність. Тому що на стадії досудового слідства, в якій перебуває справа Лазаренка, тоді, коли ви маєте безперешкодний доступ до матеріалів цієї справи, публікуєте, коментуєте, пишете книги... Я маю на увазі вашу останню книгу, яка минулого року вийшла.

Обиход  

Угу.

Долгопола  

Я подивилася уважно у джерелах. Ви пишете, що використано власний архів пана Обихода... і дальше там багато джерел. Я пролистала ту книгу. Я... моя оцінка така: що власний архів ваш – там могло бути два фото: Павла Лазаренка і пані Тимошенко.

Обиход   

Так-так.

Долгопола      

А все інше ви використали... Вірніше, не все інше. Надзвичайно багато документів, які ви використали, отримуючи їх з Генеральної прокуратури України. Наприклад, є у вашій книзі...

Савік Шустер   

Подождите. Вы говорите о книге, которую большинство не читало, да?..

Долгопола     

Я зараз скажу. Я зараз скажу. Я розумію.

Савік Шустер 

Вы… вопрос ваш, откуда источники, да? Прямой доступ к материалам прокуратуры почему? Какой у вас вопрос?

Долгопола    

У мене є постанова Печерського районного суду міста Києва за скаргою моєю: адвоката. Я подала скаргу в інтересах свого підзахисного Лазаренка у 2007-му році, коли пан Обиход уже п’ять років не працював у Генеральній прокуратурі... Я цю постанову не розповсюджувала в Інтернеті. У Печерського райсуду – ми знаємо, що немає загальнодоступних сайтів. Пан Обиход із власних архівів цю... Вона не є секретна. Вона є корисна і вигідна нам, тому що...

Савік Шустер   

Так в чём ваш вопрос?

Долгопола   

Моє питання в тому...

Обиход  

Джерела.

Долгопола   

Пан Обиход, яке ви сьогодні відношення останні дванадцять років чи десять – вибачте – маєте до розслідування цієї справи? Ви повідомляєте, що триває розслідування...

Савік Шустер 

Всё-всё. Ну, мы понимаем.

Обиход      

Я відповім коротко і дуже ясно. Значить, я досліджую обставини цієї справи, не користуючись матеріалами Генеральної прокуратури чи інших правоохоронних органів. Перше... Уже пан Пашинський відповів, що заплати, там, тридцять центів – і ти зайдеш в архів американського суду і прочитаєш три четверті...

Долгопола   

Ми говоримо про матеріали українського суду, про матеріали Генеральної прокуратури...

Обиход    

Ні-ні. Шановні, ваші матеріали українського суду плавають в архівах американського суду. І цивільної справи, яка зараз розглядається: про конфіскацію, – і тієї справи, яка вже закінчилася вироком. Я вам дам, як треба заходити в електронний архів американських судів.

Долгопола  

Я цим користуюся.

Обиход

І в діючу справу, і так далі.

Долгопола

Я цим користуюся.

Савік Шустер 

Всё, спасибо.

Обиход  

Ви знайдете там дві треті нашої української справи. Це перше.

Долгопола  

Я там користуюся.

Обиход        

Друге... У книзі немає жодного документу... Я спеціально робив це для того, щоб мене не могли звинуватити у розголошенні слідчої таємниці чи, там, ще чогось... чи в якихось витоках незаконних матеріалів з Генеральної прокуратури. Усе взято...

Долгопола  

Я зрозуміла. Дякую.

Савік Шустер   

Всё-всё-всё. Спасибо.

Обиход 

Або з американської справи, або з наших інтернет-видань.

Савік Шустер  

Спасибо. Ваш разговор – он… понимаете, он не для общественности, да?

Долгопола 

Гаразд.


Оцінка 0

Додати коментар

Для того що б залишити коментар, необхідно увійти через соц мережу.

ЗМІ ПРО НАС

1

20.01.2024 10:20

Ігор Смешко знову обурив російських пропагандистів правдою про історію України, або як зомбують росіян

img

Передачу, яка вийшла 29 грудня року на Першому російському телеканалі, кремлівські пропагандисти готували заздалегідь ...

4

24.04.2013 12:00

Игорь Смешко: «Смысл жизни — в непрерывности процесса созидания»

img

Газета "ФАКТЫ и комментарии", интервью с Игорем Петровичем Смешко. ...

5

30.01.2013 01:01

Молчание спецслужб по «делу Развозжаева» разрушает веру украинцев в государство

img

Замалчивание руководством СБУ ситуации по «делу Леонида Развожаева» разрушает веру украинских граждан в органы государственной власти собственной страны. ...

ПОГЛЯД

  • 24.04.2013 11:45

    «НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ В ЕПОХУ ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ»

    Доповідь президента Центру стратегічних досліджень та аналізу ( НДО), Надзвичайного та Повноважного Посла України, доктора технічних наук, професора, лауреата державної премії України в галузі науки і техніки, Смешка Ігоря Петровича на 2 Міжнародній науково – практичній конференції «Реструктурізація глобального простору: історичні імперативи та виклики», 18.04.2013р. ...
  • 31.03.2013 18:01

    Демократія по-українськи.

    Якщо оцінювати нашу демократію не як абстрактний ідеал, а як живу реальність, то стає очевидним, що вона має набір формальних атрибутів, котрі не забезпечили сподівання людей. Їхні права і свободи не вберегли країну від хаотичного розвитку, а більшість народу – від зубожіння. ...
  • 29.03.2013 19:07

    Контрреволюционная ситуация

    Революционная ситуация» в Украине – одна из топ-проблем сегодняшней национальной политической публицистики. Размышлизмами и прогнозами «что? где? когда?» - основные темы множества статей, претендующих на аналитичность, и комментариев, претендующих на актуальность. ...
  • Александр Воронянский
    05.03.2013 13:17

    Идеология государственного строительства в Украине базируется на теории неолиберализма

    Принесение эффективности общественного развития в жертву интересам поддержания status-quo политических элит в долгосрочной перспективе невыгодно и самим элитам, поскольку снижает объем производимых обществом ресурсов, доступных экспроприации в пользу этих элит. ...

Опитування

Які проблеми є найбільш актуальними для України?

  • корупція;
  • неефективність державного апарату;
  • безробіття;
  • низькі зарплати і пенсії;
  • неконкурентоздатність українських товарів;
  • відсутність національної стратегії
Результати